| Tytuł: | Poród naturalny czy półnaturalny? |
| Autor: | Paulina 18.2.2012, 11:59 |
| Chciałabym wiedzieć dlaczego na poród półnaturalny (najczęstszy w Polsce) mówi się naturalnym i w ten sposób zniechęca do rodzenia naturalnego? Niby ustawowo mamy zagwarantowane rodzenie w pozycji którą chcemy, nie wywoływanie sztuczne porodu (np. nie przebijanie bez potrzeby pęcherza), a tak na prawdę bardzo wiele z tych praktyk jest powszechnie stosowanych. Co ma wspólnego z naturą pozycja przyjmowana wg NAKAZU położenej? Albo podawanie oksytocyny, aby przyśpieszyć poród? Pomijam to \\\"cudne\\\" znieczulenie zewnątrzoponowe, nie pozostające obojetne wobec Dzidzi i mamy... Czy też dolargan (narkotyk). U nas poród naturalny medykalizuje się takim stopniu, że kobiety przeżywają koszmar! Dla mnie nie poród i ból jest przerażający (wszak to będzie już oczekiwanie na zobaczenie dzidzi), ale właśnie to, że lekarz może próbowac mi wmówić jakieś niepotrzebne medykamenty czy broń boże cesarkę, bo bedzie się spieszył do domu!Pomijam z 10 osób przy porodzie, zupełnie niepotrzebnych a obdzierających te kobiety z intymności!Z piękncyh chwil, które można na prawdę przeżyć pieknie i godnie robi się dramat! A potem pojawia się zdziwienie, bo następuje depresja poporodowa... | |
| Tytuł: | Poród naturalny czy półnaturalny? |
| Autor: | Joanna 7.3.2012, 14:02 |
| Witam, Zgadzam się w pełni. Rodziłam w domu tylko z mężem, w pozycji której chciałam,w wannie. Poród trwał 16 godzin i był najcudowniejszym przeżyciem w moim życiu. Bez udziału grona lekarzy i pielęgniarek. Wszystkim kobietom życzę zaufaniu swojej naturze i instynktowi i przeżycie tej intymnej chwili w zaciszu domowego ogniska. | |
Anemia w ciąży
Ciąża dla większości kobiet jest wspaniałym okresem w życiu, ale często towarzyszy jej niedokrwistość. Anemia w ciąży jest dość częstym problemem. Jak się szacuje na tę przypadłość cierpi około 40% ciężarnych kobiet. Z tego też powodu tak ważna jest prawidłowa dieta w ciąży oraz regularne wykonywanie morfologii- przynajmniej raz w miesiącu.
Choroby jelit
Zaburzenia układu trawiennego są bardzo dokuczliwe i mogą prowadzić do poważnych schorzeń. Prawdopodobieństwo ich wystąpienia znacznie rośnie, gdy jesteśmy nosicielami Helicobacter Pylori. Według statystyk WHO zarażone jest 70% populacji w krajach rozwijających się i 30% w krajach rozwiniętych.
Ciąża a dieta
Ważnym elementem diety podczas ciąży, jest przestrzeganie regularności posiłków. Powinno się je przyjmować pięć razy dziennie, najlepiej w równych odstępach czasowych. Sprawi to, że dziecko będzie zawsze najedzone, a poza tym kobieta ciężarna będzie miała mniej kłopotów z niestrawnością. Z drugiej zaś strony bycie przez dłuższy czas głodnym lub wręcz głodówki w czasie ciąży są niedopuszczalne. Fakt, że ciężarna nie odczuwa głodu nie oznacza, że dziecko nie jest głodne.